Header SatyaYoga
Je bevindt je hier: HomeCursussen ► Cursus Yoga en Meridianen

Cursus Yoga en Meridianen

De term meridianen komt voort uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarin men alles beschouwt als een manifestatie van energie, universele levenskracht, ook wel Ki genoemd. Ki circuleert door het hele lichaam, maar in meer geconcentreerde vorm via kanalen die vlak onder de huid liggen, de meridianen. Volgens de Oosterse Geneeskunde, die ruim 4.000 jaar terug gaat, is het vrij kunnen stromen van deze energie van essentieel belang voor onze gezondheid. Als die stroom is verzwakt of als er een opeenhoping optreedt kan er een disbalans ontstaan.

Blokkades zijn veelal het gevolg van een combinatie van oorzaken: fysiek, emotioneel, leefstijl, werksituatie, lichaamsbeweging en voeding. Maar ook ongelukken, medische ingrepen of trauma's zijn van invloed op de energiestroom.

De Chinese geneeskunde richt zich op twaalf belangrijke meridianen die direct verbonden zijn met de organen. De twaalf meridianen worden gevormd door zes meridiaanparen.

Meridianen op het lichaam

In de Oosterse geneeskunde worden de meridianen doorgaans behandeld via bijvoorbeeld acupunctuur of shiatsu om eventuele blokkades te verminderen of te verzachten zodat de energie weer vrij(er) kan stromen. Als gediplomeerd shiatsu therapeut heb ik ervaren dat het werken met deze kanalen zeer effectief kan zijn. Maar we kunnen meridianen ook benaderen en stimuleren met behulp van yoga-oefeningen.

In deze cursus van 8 lessen gaan we de yogahoudingen benaderen vanuit de meridianen. De oefeningen zijn gericht op het vrijmaken of herstellen van de energie die door deze kanalen stroomt. Hierdoor voelen we ons energieker, helpen we de functies van onze organen te ondersteunen, waardoor we ons zowel fysiek als mentaal beter gaan voelen.

Leuk om te weten:

Iedere meridiaan heeft een zogenaamde piektijd. Dit is het moment van de dag waarop de energie van de meridiaan het meest krachtig is. De orgaanklok wordt gebruikt als hulpmiddel om een eventuele disbalans te achterhalen, door te onderzoeken op welk uur van het etmaal iemand zich het prettigst en meest energiek voelt en / of op welk uur er sprake is van een laag energieniveau. Wanneer je bijvoorbeeld 's nachts steeds wakker wordt op hetzelfde tijdstip, kan het interessant zijn om te kijken welke meridiaan dan actief is...

Meridianen op het lichaam

Deze cursus is een verdieping van je yoga-beoefening, maar is ook heel geschikt voor beginners met een interesse in dit onderwerp. Je hoeft niet te geloven in het wel of niet bestaan van meridianen. Het gaat om jouw ervaring en niet wat je zou moeten ervaren.

Aan het einde van de cursus ontvang je een hand-out met aanvullende informatie over meridianen en de oefeningen die erbij horen.

Wanneer?

Momenteel geen datum gepland.

Op hoogte blijven van de activiteiten bij SatyaYoga?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg SatyaYoga op Facebook.

Wil je deze cursus aanbieden in jouw studio? Neem dan vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.