"Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen."
~ Rumi ~
Home Bedrijfsyoga Sonja Praktische Info Recensies Cadeaubon Artikelen

Cursus Yoga en Meridianen


In deze cursus van 6 lessen gaan we de yogahoudingen benaderen vanuit de meridianen en in het bijzonder vanuit de 6 divisies uit de TCM: Tai Yin & Yang Ming, Shao Yin & Tai Yang en Jué Yin & Shao Yang. In iedere les staat een andere divisie centraal.

De oefeningen zijn gericht op het vrijmaken of herstellen van de energie die door deze kanalen stroomt. Door deze meridianenparen te gebruiken creëren we meer Chi-flow. Hierdoor voelen we ons energieker, helpen we de functies van onze organen te ondersteunen, waardoor we ons zowel fysiek als mentaal beter gaan voelen. We brengen Yin en Yang in balans waardoor we meer innerlijke harmonie ervaren en fysiek welzijn. Deze cursus is een verdieping van je yoga-beoefening, maar is ook heel geschikt voor beginners met een interesse in dit onderwerp. Je hoeft niet te geloven in het wel of niet bestaan van meridianen. Het gaat om jouw ervaring en niet wat je zou moeten ervaren.

Aan het einde van de cursus ontvang je een hand-out met aanvullende informatie over meridianen en de oefeningen die erbij horen.

Shiva icon

Cursusdata juni-juli 2024

Maandag: 3, 10, 17 en 24 juni; 1 en 8 juli.

Dinsdag: 4, 11, 18 en 25 juni; 2 en 9 juli.

Donderdag: 6, 13, 20 en 27 juni; 4 en 11 juli.

Aanmelden

Shiva icon

De term meridianen komt voort uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarin men alles beschouwt als een manifestatie van energie, universele levenskracht, ook wel Chi genoemd. Chi circuleert door het hele lichaam, maar in meer geconcentreerde vorm via kanalen die vlak onder de huid liggen, de meridianen. Volgens de Oosterse Geneeskunde, die ruim 4.000 jaar terug gaat, is het vrij kunnen stromen van deze energie van essentieel belang voor onze gezondheid. Als die stroom is verzwakt of als er een opeenhoping optreedt kan er een disbalans ontstaan.

Blokkades zijn veelal het gevolg van een combinatie van oorzaken: fysiek, emotioneel, leefstijl, werksituatie, lichaamsbeweging en voeding. Maar ook ongelukken, medische ingrepen of trauma's zijn van invloed op de energiestroom.

De Chinese geneeskunde richt zich op twaalf belangrijke meridianen die direct verbonden zijn met de organen. De twaalf meridianen worden gevormd door zes meridiaanparen.

Meridianen op het lichaam

In de Oosterse geneeskunde worden de meridianen doorgaans behandeld via bijvoorbeeld acupunctuur of shiatsu om eventuele blokkades te verminderen of te verzachten zodat de energie weer vrij(er) kan stromen. Als gediplomeerd shiatsu therapeut (Advanced Shiatsu Practitioner - Dutch Bodywork Academy) heb ik ervaren dat het werken met deze kanalen zeer effectief kan zijn. Maar we kunnen meridianen ook benaderen en stimuleren met behulp van yoga-oefeningen.

Leuk om te weten:

Iedere meridiaan heeft een zogenaamde piektijd. Dit is het moment van de dag waarop de energie van de meridiaan het meest krachtig is. De orgaanklok wordt gebruikt als hulpmiddel om een eventuele disbalans te achterhalen, door te onderzoeken op welk uur van het etmaal iemand zich het prettigst en meest energiek voelt en / of op welk uur er sprake is van een laag energieniveau. Wanneer je bijvoorbeeld 's nachts steeds wakker wordt op hetzelfde tijdstip, kan het interessant zijn om te kijken welke meridiaan dan actief is.

Orgaanklok

Wil je deze cursus aanbieden in jouw studio? Neem dan vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.