"Let come what comes, let go what goes. See what remains"
~ Ramana Maharshi ~
Home Bedrijfsyoga Sonja Praktische Info Recensies Cadeaubon Artikelen
SatyaYoga docente

Sonja Werkman, docente Hatha Yoga


Toen ik zo'n 20 jaar geleden met yoga begon, kon ik niet vermoeden dat het zo'n diepgaande invloed op mijn leven zou hebben. Ook voor mij gold dat een fikse burn out op mijn 35e de beruchte 'wake-up-call' was om mijn leven een andere wending te geven.

Ik heb ervaren dat het beoefenen van yoga een helende reis is naar vrijheid, met de adem en het lichaam als gids. Onverwerkte en niet geuite emoties zetten zich vast in de cellen van ons lichaam en als we daar niets mee doen, zullen ze hoe dan ook om aandacht vragen. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld een terugkerende blessure, rugklachten, spijsverteringsproblemen, depressie, of een algeheel gevoel van onveiligheid. Yoga gaat over het bevrijden van datgene wat ons niet meer dient, zodat we kunnen gaan leven in vrijheid in plaats van te overleven. Die vrijheid heb ik in mezelf gevonden.

In mijn lessen speelt de adem een belangrijke rol. Een āsana is gewoon een āsana. Met de adem komt die pas tot leven. De perfecte āsana is dan ook niet de vorm, maar wat deze je vertelt en je laat ervaren. Dat is voor mij yoga. Het Sanskriet woord Satya betekent dan ook ‘dat wat is’. En zo benader ik yoga in de lessen die ik geef.

Ik heb gedurende 6 jaar de liefdevolle lessen Universele Yoga bij Maria Hartog mogen ontvangen en deze basis heeft mij als docent mede gevormd. In 2009 ben ik begonnen met de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en heb mijn docentenbevoegdheid daar behaald, met een specialisatie in Chakrapsychologie, Ademtherapie, Prānāyāma en Meditatie. Daarnaast ben ik opgeleid tot Advanced Shiatsu Practitioner bij de Dutch Bodywork Academy. Om deze beide disciplines samen te brengen heb ik een module YinYang Advanced Teacher Training gevolgd bij Stillnessinyoga.

Mijn leven is gewijd aan yoga en ik deel van harte de ervaringen en inzichten die voortkomen uit mijn eigen intensieve beoefening. Daarmee hoop ik de essentie van yoga over te brengen.

Ik ontmoet je graag in mijn lessen of workshops!

Lieve groet, Sonja

Saswitha-gediplomeerd