"Step into the fire of Self-discovery."
~ Mooji ~
Home Bedrijfsyoga Sonja Praktische Info Recensies Cadeaubon Artikelen

Savasana

Ontspanningsoefening

oktober, 2017

Op veler verzoek heb ik dan eindelijk een ontspanningsoefening voor jullie ingesproken...

Je kunt het bestand ook downloaden met een rechtermuisklik op de recorder en dan kiezen voor 'audio opslaan als'. Mocht je problemen ondervinden met het downloaden of afspelen van het bestand, laat me dat even weten, dan zoeken we naar een oplossing.

Jala Neti

Houd je Nadi's schoon!

Oktober, 2015

Deze tijd van het jaar staat veelal garant voor verkoudheden, griepjes en andere soorten ongemakken die samenhangen met kouder en natter weer. En ja, lekker op de bank liggen met een dekentje over je heen, terwijl de wind om het huis waait en de regen tegen de ramen klettert, klinkt dan best wel aantrekkelijk. Maar er is ook een alternatief: Jala Neti!

In de yogatraditie reinigen we de neusholtes met een zogenaamde Neti-pot gevuld met zout water, zodat ziektekiemen en bacillen die we inademen minder kans van slagen hebben. Ook wanneer je last hebt van bijvoorbeeld hooikoorts kan deze reinigingstechniek verlichting geven.

Volgens de Hatha Yoga Pradipika 'reinigt Neti de schedel, zorgt hij ervoor dat we scherper zien en verwijdert hij ziektes boven de schouders'. En voor degenen die bekend zijn met de gelijkmakende adem, de Nadi Sodhana Pranayama, waarbij je om en om een neusgat afsluit: deze techniek zuivert op energetisch niveau ook de nadi's die aan weerszijden van je wervelkolom lopen. Jala Neti is een goede gewoonte als je de dag begint met yoga en/of ademoefeningen.

Wat heb je nodig?

Een Neti-pot of misschien heb je nog een theepot staan met een tuit die in je neusgat past. Water op lichaamstemperatuur of iets koeler en een natuurlijke zout. Geen keukenzout dus! Voor de beginnende Neti-pot gebruiker zou ik himalayazout aanraden, deze is wat milder dan bijvoorbeeld zeezout.

In het algemeen wordt geadviseerd om ongeveer 1 à 2 theelepels zout te gebruiken op 1 liter water. Het is vaak een beetje proberen wat voor jou de beste verhouding is. Als je te weinig of teveel zout gebruikt voelt het vaak erg oncomfortabel en gaan je ogen tranen. Dit heeft te maken met het gegeven dat de osmotische waarde van het zoute water ongeveer dezelfde waarde moet hebben als die in jouw lichaam. Ik begon met 400 ml water en een halve theelepel himalayazout.

Hoe werkt het?

Vul de Neti-pot met jouw oplossing van water en zout. De tuit van de gevulde Neti-pot steek je in de rechter neusgat, buig je hoofd naar voren en opzij en giet rustig het water door je rechter neusgat. Vervolgens zal het water door je linker neusgat naar buiten stromen. Praktische tip: doe dit boven een wasbak! Adem rustig door de mond. Als de pot leeg is herhaal je dit aan de andere kant.

Sluit je rechter neusgat af met je duim en snuit de linker neusgat goed schoon door een paar keer krachtig uit de ademen; dit herhaal je aan de andere kant. En tot slot beide neusgaten tegelijkertijd krachtig snuiten.

Gezondheid!!